Bakan Akar’ın ev sahipliğinde İstanbul’da önemli toplantı

Türkiye, İtalya ve İngiltere savunma bakanları üçlü toplantıda bir araya gelecek.

Türkiye, İtalya ve İngiltere savunma bakanları üçlü toplantıda bir araya gelecek.

İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecek üçlü toplantıya katılacak.

Ülkeler arasında savunma ve güvenlik alanındaki ilişkilerle bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulacak toplantıda Ukrayna bağlamındaki gelişmelerin de ele alınması bekleniyor.

BAKAN AKAR, UKRAYNALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü. Görüşmede Bakan Akar, diplomatik çözüme yardımcı olmak ve can kayıplarının artmaması için bir an evvel ateşkes ilan edilmesinin önemini vurguladı.

Akar, özellikle Maripol başta olmak üzere sivillerin emniyetle tahliyesinin aciliyeti üzerinde durdu. Bakan Akar, görüşmede Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlar için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini bir kez daha yineledi.

ZELENSKİY’DEN MESAJ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 43’üncü gününün gecesinde Ukrayna ve dünya kamuoyuna yeni bir mesaj yayınladı. Ukrayna’nın savaş döneminde çok cesurca davrandığını ve bu cesaretini dünyaya yayacağını söyleyen Zelenskiy, “Dünyadaki herkes biz Ukraynalıların sahip olduğu cesaretin en az yüzde onuna sahip olsaydı, uluslararası hukuk için hiçbir tehlike olmazdı. Halkların özgürlüğü için hiçbir tehlike olmayacaktı. Cesaretimizi yayacağız. Özel bir küresel kampanya başlatalım. Dünyaya biraz bile değil tam cesur olmayı öğreteceğiz. Bazı kazanımlar zaten mevcut. Her şeyden önce, Rusya Federasyonu’na karşı mevcut yaptırımlarda kendini gösteriyorlar. Ancak henüz savaşı durdurmak için yeterli değil. Her şeyden önce, Ukrayna’nın savaş alanında kazanmamızı sağlayacak silahlara ihtiyacı var. Bu da Rusya’ya karşı olabilecek en güçlü yaptırım olacaktır” dedi.

Öte yandan Kremlin, savaşın başından bu yana ilk kez ağır kayıplar verdiğini itiraf etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitry Peskov da, “Sky News” kanalına verdiği ropörtajda, Rusya’nın Ukrayna’da “önemli kayıplar” verdiğini söyleyerek, bunun “trajik” olduğunu kaydetti.

Peskov, “Yalanlar ve kandırmacaların Ukrayna sokaklarında ölmüş sivillerin fotoğrafları, uydu görüntüleriyle desteklendiği günler yaşıyoruz” derken, tüm bunların kesinlikle aldatmaca olduğunu öne sürdü. Ölen sivillerin sayısı sorulduğunda, tam olarak doğrulanmamış rakamlardan bahsetmek istemediğini söyleyen Peskov, bununla birlikte “Önemli miktarda asker kayıplarımız oldu ve bu bizim için büyük bir trajedi” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu