Blinken: Türkiye’yi ittifak içinde tutmakta ABD ve NATO’nun güçlü çıkarı var
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için ABD Dışişleri Bakanı sıfatıyla ilk kez Brüksel'deki ittifak karargahına giden Anthony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in eşliğinde basınla soru-cevap seansı yaptı. Blinken'in açıklamalarında Türkiye, Rusya ve Çin ile ilişkiler öne çıktı.
ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken şu mesajları verdi:
* Ankara ile görüş ayrılıklarımızın olduğu bir sır değil.
* Ancak NATO, diğer anlaşmazlık konularının yanısıra özellikle Doğu Akdeniz’de gerginliği azaltma konusunda ne kadar etkili bir rol oynadığını gösterdi. Bu çok olumlu örneğin izinde gerginliği azaltma konusunda çalışmaya devam edilmesi gerek.
* Türkiye’yi ittifaka demir atmış halde tutmakta ABD ve NATO’nun güçlü çıkarı var.
* NATO’da kalmak, uzun süreli ve değerli bir müttefik olan Türkiye’nin de çıkarına.
* Buraya ABD’nin NATO’ya sarsılmaz bağlılığını ifade etmek için geldim. ABD, öncelikle NATO’daki müttefikleriyle olmak üzere ittifaklarını yeniden inşa etmek ve ittifakı yeniden canlandırmak istiyor. Hiçbir ülke mevcut sınamalarla tek başına mücadele edemez. Transatlantik ittifak, geride bıraktığı iç bölünmeler döneminden daha güçlenerek çıkabilir.
* NATO’nun Çin’e ve yol açtığı meydan okumalara odaklanmasını garantiye almalıyız.
* Rusya konusunda keskin ve netiz, Moskova ile çıkarlarımızı ilerletecekse birlikte çalışacağız.
* Kuzey Akım 2 AB’nin kendi enerji çıkarlarıyla çelişiyor, Ukrayna’ya zarar veriyor, konuyu Alman mevkidaşlarımızla konuşacağız.
* ABD, Afganistan’dan çekilme konusunda seçenekleri gözden geçirmeye devam ediyor. NATO’daki müttefiklerimize danışacağız ve onları dinleyeceğiz, çünkü müttefikler böyle yapar. Afganistan’a birlikte gittik, birlikte intibak ettik ve doğru zaman geldiğinde birlikte ayrılacağız. Burada ortak bir kelime var, o da birliktelik. Başkan Joe Biden, çekilmenin son gün olan 1 Mayıs’a yetişmesinin zor olabileceğini söylemişti. Ancak ABD ne yaparsa yapsın müttefiklerinin ne düşündüğünü bilerek yapacak.
* Afgan barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabalarından memnuniyet duyuyoruz. Taliban’dan şiddeti düşürmesini ve uluslararası terör gruplarını desteklemeyi bırakmasını istiyoruz.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şu mesajları verdi:
* Türkiye konusunda bazı görüş ayrılıkları ve özellikle Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin tedariki ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler konusunda endişeler bulunuyor.
* Türk yetkililerle bu konuları bizzat ele aldım. NATO, müttefiklerin oturup sorunlarını konuşma ve çözüm bulmaya çalışmaları için önemli bir platform görevi üstleniyor.
* Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de çatışmayı önlemek için kurulan mekanizma önemli.
* Siyasi görüş ayrılıklarının üstesinden gelmek için güçlü kurumlara ihtiyaç var. NATO, tüm görüş ayrılıklarına rağmen temel görevi olan ortak savunmayı sağlamayı başarıyor.