ABD, denize düşen 100 milyon dolarlık F-35 jetini Rusya ve Çin’e kaptırmamak için harekete geçti

Güney Çin Denizi'ndeki hızlı tepki, Birleşik Krallık'ın Akdeniz'de kaybolan kendi F-35'ini kurtarma mücadelesinin ardından geldi

ABD Donanması, başarısız bir iniş esnasında uçak gemisine çarparak uçuş güvertesinin kenarından düşerek denize batan F-35C Lightning II avcı jetinin enkazını kurtarmak için “düzenlemeler yapmaya” başladı.

Savaş uçağı pazartesi günü USS Carl Vinson’a inmeye çalışırken kaza yapınca, 100 milyon dolarlık jet ve gizlilik teknolojisi herkesin ele geçirebileceği bir şekilde okyanus tabanının dibinde kaldı.

Japonya merkezli 7. Filo’dan bir sözcü, The Independent’a yaptığı açıklamada uçağın, Çin’in büyük ölçüde ulusal egemenlik alanı olduğunu iddia ettiği Güney Çin Denizi’nden kurtarılması için planlamalara başladıklarını doğruladı.

Söz konusu hızlı tepki, Rusların bir F-35’i “ele geçirmeye bayılacakları” haberleri üzerine, ABD’nin Akdeniz’de düşen F-35B’yi kurtarmak için Birleşik Krallık’a (BK) destek sağlamasının ardından geldi.

Teğmen Nicholas Lingo yaptığı bir açıklamada, “ABD Donanması, Güney Çin Denizi’nde USS Carl Vinson’daki kazaya karışan F-35C uçağı için kurtarma operasyonu düzenlemeleri yapıyor” dedi.

Teğmen, “ÇHC’nin (Çin Halk Cumhuriyeti) bu husustaki niyetinin ne olduğuna dair spekülasyon yapamayız” diye ekledi.

Rusya gibi Çin de neredeyse kesinlikle, NATO’nun Müşterek Taarruz Uçağı’ndaki sofistike radarı ve gizlilik teknolojisini eline geçirmek isteyecektir.

BK kasımda 100 milyon dolarlık uçağı denizin dibinde kaybedince, aralıkta gizli bir operasyonla uçağın kurtarılması çabalarına destek sağlaması için ABD’ye çağrıda bulunmuştu.

Kaynağı bilinmeyen görüntüde, kokpit görünmese bile F-35B enkazının bir dereceye kadar sağlam kaldığı göze çarpıyor. Uçak ters dönmüş şekilde, silah bölmesi kapakları ve iniş takımları açık halde görülebiliyor.

BK Savunma Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, uçaktaki hassas ekipmanların “zarar görmediği” belirtilmişti.

Britanya’ya ait F-35’in yüzeyin 1,6 kilometre derininden kurtarılması, ABD’nin yolunu şaşırmış kendi F-35’ini nasıl bulabileceğine dair de ipucu sağlıyor.

ABD Donanması, sualtı kurtarma için özel tasarlanmış ekipmanlara sahip. ABD’nin Çekilebilir Pinger Bulucu 25 adlı cihazı, konum tespiti için acil durum sinyallerini takip edebilirken, uzaktan kumandalı sualtı araçları da yüzeye çıkarılması için enkazlara şişirilebilir çantalar takıyor.

ABD Donanması’na göre derin okyanus CURV 21 – Uzaktan Kumandalı Aracı, azami 6 kilometre derinliğe inebiliyor.

Çıkarıldıktan sonra kara kutu, F-35’in iniş girişimi esnasında düşmesine neyin sebep olduğuna dair fikir verecek.

USS Carl Vinson uçak gemisi, Tuğamiral J.T. Anderson’un bir açıklamasında “bölgesel istikrarı sağlamakta ve kötü niyetli etkilere karşı koymakta Donanma olarak kararlılığın gösterilmesi için” düzenlendiğini belirttiği çift uçak gemili operasyonlarda Abraham Lincoln Uçak Gemisi Saldırı Grubu’yla birlikte yer almıştı.

7. Filo tarafından Associated Press’e yapılan açıklamada pilotun, savaş uçağı uçuş güvertesine çarpmadan fırlatma koltuğuyla uçağı terk ettiği ve helikopterle kurtarıldığı belirtildi.

Pilot ve 6 denizci yaralanırken, bu kişilerden 4’ü gemide tedavi edildi ve diğer 3’ü de tedavi için Filipinler’e sevk edildi. Salı sabahı itibarıyla yaralıların durumu stabildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu