Pentagon Dünya’nın her yerine enerji gönderebilen uydu geliştirdi
Araştırma, güç aktarımı teknolojisinin en uç uygulamasının "sınırsız elektrik gücünün Dünya'ya sürekli aktarımı" olduğunu belirtiyor
Pentagon için çalışan bilim insanları, uzaydan Dünya’nın herhangi bir noktasına elektrik gönderebilen güneş panelini başarıyla test etti.
Fotovoltaik Radyofrekans Anten Modülünün (PRAM) mevcut boyutu bir pizza kutusu kadar olsa da, söz konusu teknolojinin boyutu mikrodalgalar vasıtasıyla Dünya’ya büyük miktarlarda temiz ve yenilenebilir enerji yollanması maksadıyla artırılabilir.
Geçen sene ABD Hava Kuvvetlerinin gizli X-37B uzay-uçağından yörüngeye fırlatılan güneş paneli, Dünya atmosferinden geçmeyen güneş ışığından gelen enerjiyi yakalıyor. Böylelikle yeryüzündeki kurulumlarla yakalanması imkansız güneş enerjisini kullanabiliyor.
Projenin ortak geliştiricilerinden Dr. Paul Jaffe, CNN’e verdiği demeçte, “Uzayda sadece bu sayede tonlarca ekstre güneş ışığı alıyoruz” dedi.
Bir sonraki mantıklı adım bunu daha fazla güneş ışığı toplayarak daha fazla mikrodalgaya dönüştürecek daha geniş bir alana ölçeklendirmek olacak.
Mevcut kurulum sadece 10 watt’lık enerjiyi yakalayıp Dünya’ya aktarabiliyor. Bu miktar, taşınabilir bir elektronik cihazı çalıştırmak için yeterli.
Öte yandan ölçeklendirme başarılı olduğu takdirde bahse konu teknoloji yerleşim yerlerindeki aşırı yüklü elektrik şebekelerine rahatlama sağlayacağı gibi dünyanın ücra noktalarına da önemli miktarlarda güç aktarabilir.
Sistemin çok yönlülüğü, acil durumlarda veya doğal afet hadiselerinde de yardım amaçlı kullanılabileceği anlamına geliyor.
Uzaydan mikrodalga güç aktarımı üzerine ilk tezini 2013’te yazan Dr. Jaffe, “Güneş enerjisi uydularının diğer tüm güç kaynaklarına nazaran benzersiz avantajı küresel aktarım kabiliyetidir” diyor.
Şikago’ya güç gönderebilir ve bir saniyeden kısa bir süre sonra, ihtiyaç duyuyorsanız bu kez Londra’ya veya Brazilya’ya yollayabilirsiniz.
Bu potansiyelin gerçekleştirilebilmesi için mevcut ticari uzay girişimi maliyetleri değerlendirildiğinde ekonomik bakımdan uygun olmayan bir kilometrelik uzay antenine ihtiyaç duyuluyor.
Ancak Jeff Bezos’un Blue Origin’i ve Elon Musk’ın SpaceX’i gibi özel şirketler vasıtasıyla tekrar kullanılabilir hızlı roketlerin geliştirilmesi, maliyetlerin hızla düştüğü ve sistemin gelecekte uygulanabilir olabileceği anlamı taşıyor.
Deney sonuçlarının yayımlandığı IEEE Journal of Microwaves isimli bilimsel yayında, güç aktarımı teknolojisinin en uç uygulamasının “sınırsız elektrik gücünün Dünya’ya sürekli aktarımı” olduğu belirtildi.
Uzay tabanlı güneş enerjisinin temel teknolojilerinin daha fazla sergilenmesi amacıyla 2023’te yörüngeye birden fazla fırlatma gerçekleştirilmesi planlanıyor.