Yunanistan eski Başbakanı: Ukrayna’da yaşanan sorun bizi uyandırdı

Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs‘ın Yunanistan ve Türkiye’nin olmadığı bir alan olduğunu, Kıbrıs halklarının kendi başlarına anlaşmalarına izin vermeleri gerektiğini söyledi

Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs‘ın Yunanistan ve Türkiye’nin olmadığı bir alan olduğunu, Kıbrıs halklarının kendi başlarına anlaşmalarına izin vermeleri gerektiğini söyledi

Papandreu: Kıbrıs halklarının kendi başlarına anlaşmalarına izin vermeliyiz

Türkiyeli gazeteci Cüneyt Özdemir’in CNN Türk’te sunduğu ‘5N1K’ programına konuk olan Papandreu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz değerlendirirken, “Şimdilerde Ukrayna’da yaşanan sorun bizi uyandırdı diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Papandreu, “Dikkatli olmamamız halinde, barışın ne kadar kırılgan olabileceğini görüyoruz. Bence Kıbrıs Yunanistan ve Türkiye’nin olmadığı bir alan. Kıbrıs halklarının kendi başlarına anlaşmalarına izin vermeliyiz” dedi.

“Birlikte çalışmalıyız”

Papandreu, 10 yıl önce Başbakanlık görevini yürüttüğü süreçte, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir girşimde bulunduklarını ve Atina’da Akdeniz ile ilgili enerji, iklim ve çevre konulu bir konferans düzenlediklerini anımsattı.

Akdeniz’deki iklim değişikliğiyle mücadele etmenin çok önemli bir ortak gündem olduğunu vurgulayan Papandreu, “Çölleşme göreceğiz. İklim değişikliği, birçok alanın tahribatı anlamına geliyor, yeni pandemilerle karşılaşacağız. Eko sistemi korumak ve plastikleri yok etmek konusunda birlikte çalışmalıyız” dedi.

“İki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon”

Kıbrıs sorunuyla ilgili uzun yıllar çalıştığını, birçok insanın hayatlarını Kıbrıs sorununa çözüm aramaya atadığını belirten Papandreu, BM’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili kararının, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olduğunu anımsatarak “Bu da müzakerelerin devam etmesini gerektiren bir temel” şeklinde konuştu.

“Şimdilerde Ukrayna’da yaşanan sorun bizi uyandırdı diyebilirim” ifadelerini kullanan Papandreu, “Dikkatli olmamamız halinde, barışın ne kadar kırılgan olabileceğini görüyoruz. Kıbrıs Yunanistan ve Türkiye’nin olmadığı bir alan. Kıbrıs halkının, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin kendi başlarına anlaşmalarına izin vermeliyiz” dedi.

“Kıbrıslıtürklerin ve Kıbrıslırumların adada barış içinde yaşamalar hepimize örnek olacak”

Adada, iki dinden, iki dilden, birçok ortak noktası bulunan çok sayıda insanın yaşadığını vurgulayan Papandreu, “Bu insanların aynı adada barış içinde yaşamaları hepimize örnek niteliğinde olacak. Hem Kıbrıslırumları hem de Kıbrıslıtürkleri tanıyorum. Kişisel bazda ne kadar çok ortak noktaları olduğunu biliyorum. Aynı zamanda birbirleri arasında çok derin dostluklar var” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu